Δημοτικό Μουσείο Καπνού Η ιστορία του καπνού στην Καβάλα, μέσα από τα μάτια των μαθητών!

31 Δεκεμβρίου, 2009

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο, που προέκυψε μέσα από την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, τα οποία κλήθηκαν να ζωγραφίσουν και να αποδώσουν στο χαρτί στιγμές από την αγροτική ζωή, την περίοδο που η καλλιέργεια του καπνού ακολουθούσε τους δικούς της ρυθμούς.
Φυσικά αυτή η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Καπνού και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη διοργάνωση του διαγωνισμού ζωγραφικής συνεχίζεται και αυτούς τους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση της, βάζοντας στο παιχνίδι και τους μαθητές και άλλων περιοχών που η ιστορία τους συνδέεται με την καλλιέργεια του καπνού!

Ουσιαστικά τα 12 έργα ζωγραφικής που κοσμούν τις σελίδες αυτού του ημερολογίου, αποτελούν ένα μικρό δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς 191 μαθητών, που πέρυσι συμμετείχαν για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «Η μεταφορά του καπνού από το χωράφι στο σπίτι του παραγωγού.

«Εύχομαι και ελπίζω, τόσο σημαντικές εκπαιδευτικού, κοινωνικού αλλά και συναισθηματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, να έχουν μιμητές αλλά και συνεχιστές», γράφει στο πίσω μέρος του ημερολογίου ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, Νίκος Ζυγούλας!

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Καπνού, Γιάννης Βύζικας από την πλευρά του τονίζει ότι ο στόχος είναι τα παιδιά να ασχοληθούν και να μάθουν για την ιστορία της πόλης και της περιοχής, γιατί ο καπνός για δεκαετίες έδωσε δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες και βοήθησε για την προκοπή του τόπου!

Τέλος ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, στον χαιρετισμό του τονίζει ότι τα παιδιά, οι επόμενες γενιές θα πρέπει να είναι οι συνεχιστές αυτής της μεγάλης αγροτικής παράδοσης, έστω και μέσα από τις δημιουργίες τους, γιατί έτσι μαθαίνουν την ιστορία της πόλης, έρχονται σε επαφή με τους πρωταγωνιστές της και αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη σπουδαιότητα ενός αγροτικού προϊόντος!

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker