ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ: Φοιτητές της αρχιτεκτονικής θα μελετήσουν και θα προτείνουν τρόπους ανάδειξης του παλιού ξενοδοχείου «Ξενία»

15 Ιουλίου, 2010

Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου  και άλλων Σχολών Αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα περάσουν μία εβδομάδα στο νησί της Θάσου, από αύριο Πέμπτη 15 Ιουλίου έως και τις 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός θερινού εργαστηρίου που διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τη στήριξη του Δήμου Θάσου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης. Το εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που έχει τον τίτλο: «Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική», θα έχει ως θέμα την ανάδειξη του παλιού ξενοδοχείου «Ξενία» στον Λιμένα.

«Τόποι μετάβασης»
Το θερινό εργαστήριο περιλαμβάνει θεωρία και πράξη. Αφορά σε πολλαπλές προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής, με ουσιώδεις συμβουλές από το χώρο της τέχνης, της φιλοσοφίας και των κοινωνικών θεωριών. Στόχος του είναι η πραγματοποίηση ενός διεπιστημονικού διαλόγου γύρω από την αρχιτεκτονική, την τέχνη και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον. Τα «μαθήματα» θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του «Καλογερικού» στο παλιό λιμάνι της Θάσου. Το θέμα του θερινού εργαστηρίου του 2010 είναι: «Τόποι μετάβασης» και συνδέεται άμεσα με το παλιό ξενοδοχείο «Ξενία», το οποίο σήμερα, μισό αιώνα μετά την κατασκευή του, είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο. Πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, η οποία διαχειρίζεται όλη την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, πραγματοποίησε διαγωνισμό για την ανάδειξη επενδυτή, που θα αναλάβει την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου. Ωστόσο, δεν έχει υπογραφεί, έως σήμερα, η σύμβαση με την εταιρεία που αναδείχτηκε από το διαγωνισμό. Τα ξενοδοχεία «Ξενία» αποτέλεσαν, άλλοτε, μέρος ενός ευρύτερου πρωτοποριακού προγράμματος αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, χαρακτηρίζοντας μία ολόκληρη εποχή. Σήμερα, το κτίριο στον Λιμένα της Θάσου βρίσκεται «κρυμμένο» από την καθημερινότητα του νησιού, σε μία εκκρεμή κατάσταση ως προς τη νοηματοδότησή του και τη σχέση του με το αστικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες φοιτητές του θερινού εργαστηρίου θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του με τον τόπο, αλλά και με τους επισκέπτες. Να διαπραγματευτούν έννοιες, όπως η φιλοξενία και ο τόπος, ως αντικείμενα που σχετίζονται με την πράξη της αρχιτεκτονικής, καθώς και να βρουν τρόπους ανάδειξης του κτιρίου, να το ανασύρουν από την αφάνεια και τη λήθη, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την αντίδραση των κατοίκων. Συντονιστής του εργαστηρίου είναι ο επίκουρος καθηγητής του Δ.Π.Θ., Δ. Πολυχρονόπουλος.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker