ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Νοεμβρίου, 2011

Η Θεατρική Μηχανή Καβάλας, πιστή στο ραντεβού της με το κοινό της πόλης εδώ και δώδεκα χρόνια, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή: AutoStop της Γιούλης Αποκατανίδου, από 1 έως και 11 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα Γ. Παπαϊωάννου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, στις 9.00μμ.

Πρόκειται για μια ξέφρενη κωμωδία της καβαλιώτισσας δημιουργού, ένα «έργο μέσα σε έργο» που αποτελεί την 24η παραγωγή του σχήματος. Δεκαεννιά ερασιτέχνες ηθοποιοί παρουσιάζουν τα κακώς κείμενα της ζωής, με γέλιο και κέφι. Σε μιάμιση ώρα παρελαύνουν εμπρός μας οι πιο τυχάρπαστοι χαρακτήρες, που μπορεί να είναι και οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Και μας υπόσχονται ένα πράγμα: θα γελάσουμε μέχρι δακρύων.

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή Θεατρικής Μηχανής

Όταν η Γιούλη Αποκατανίδου, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, μου πρότεινε το ανέβασμα του κειμένου της από τη Θεατρική Μηχανή, ένιωσα ιδιαίτερα κολακευμένος. Όχι μόνο διότι η Γιούλη είναι φίλη, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επειδή, τρία χρόνια πριν, είχα δει το πρώτο της πόνημα επί σκηνής, το «Αυτός, Αυτή & Αυτοί» και είχα μείνει έκπληκτος απ’ τη μαεστρία της γραφής της, απ’ τη μελέτη της στον «έσω» κόσμο των ηρώων της, απ’ τη ρεαλιστική – όσο και σουρεαλιστική – απεικόνιση των, στη φαντασία της, δρώμενων. Όλα εκείνα είχαν αποτυπωθεί επί σκηνής με άριστο τρόπο. Και σ’ αυτό δε συνέβαλλε μόνο η αριστοτεχνική γραφή της Γιούλης αλλά και η ευφάνταστη σκηνοθεσία του Christopher Baka. Τρία χρόνια μετά, το ίδιο δίδυμο (Αποκατανίδου στο Λόγο και Baka στην Πράξη) είναι πάλι εδώ! Autostop ή αν θέλετε Οτοστόπ! Ένα έργο βαθύτατα Ελληνικό – Καβαλιώτικο – ένα έργο που εντρυφά στα κατάβαθα της ψυχής του Έλληνα, έτσι όπως εμείς τον ξέρουμε, ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, κωμικό, τραγικό, ρεαλιστικό. Με υπερρεαλιστικές σκηνές που αντικατοπτρίζουν, μεγιστοποιημένες, το παρόν της σύγχρονης πραγματικότητας και/ή το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας. Ένα έργο που αποτυπώνει πλήρως κενά και αδιέξοδα, δοξασίες και προκαταλήψεις, υπερμεγέθη «Τίποτα» και εύγευστα «Καθημερινά». Ένα «έργο» που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας, στην καθεμιά μας. Όταν κλείνουμε τα μάτια, είμαστε εμείς στο τιμόνι, είμαστε εμείς που κάνουμε οτοστόπ, είμαστε εμείς που κρίνουμε και κρινόμαστε. Όχημα όλων μας, οι υπέροχοι ηθοποιοί μας, οι συντελεστές πίσω απ’ αυτούς, το αγαπητό κοινό. Εσείς! Η Θεατρική Μηχανή, πιστή στο κοινό της εδώ και δώδεκα χρόνια, μ’ αυτήν την 24η παραγωγή της, σας καλωσορίζει στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Ωδείου και σας εύχεται καλή ψυχαγωγία! Και μην ξεχνάτε: «Δεν είναι για όλους. Δεν είναι για λίγους. Είναι για τον καθένα ξεχωριστά!»*

*William Shakespeare

 

Δημήτρης Κεραμεύς – Ντουμπουρίδης

 

eXTReMe Tracker