Δήμος Καβάλας Ενεργοί πολίτες για μία καλύτερη και πιο φιλική πόλη

30 Απριλίου, 2010

Η δημιουργία μίας πόλης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και θα κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την καθημερινότητά τους σχετίζεται άμεσα με την εύκολη κυκλοφορία και μετακίνηση των ατόμων μέσα στην πόλη που ζουν. Απ’ ότι φαίνεται την ανησυχία αυτή έχουν διάφορες ομάδες πολιτών οι οποίες προτιμούν τη δράση από την απάθεια και τη δεκτικότητα της καθημερινότητάς τους. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας Γιώργος Πασχαλίδης και η διευθύντρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Κατερίνα Οικονομέα χθες το πρωί έδωσαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για την έρευνα που θα διεξαχθεί στην πόλη από την Οικολογική Κίνηση και το ΣΔΕ με την αρωγή του Δήμου Καβάλας. «Έλεγχος προσβασιμότητας της πόλης σε διάφορες ομάδες πολιτών» ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί, θα πλαισιωθεί από μία σειρά σχετικών εκδηλώσεων.

«Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη»
Ο δήμαρχος Καβάλας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του Δήμου Καβάλας για να έχουν καλύτερη προσβασιμότητα οι κοινωνικές ομάδες που έχουν κινητικά προβλήματα και γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους ανταποκρίθηκε με πολύ μεγάλη χαρά στην πρόσκληση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας προκειμένου να διεξαχθεί μία σχετική έρευνα με την αρωγή του Δήμου. Η πρόταση συνίσταται στο εξής. Οι μαθητές του σχολείου της δεύτερης ευκαιρίας πρότειναν στους καθηγητές τους να διεξάγουν μία μεγάλη έρευνα στην πόλη της Καβάλας, φωτογραφίζοντας σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα πάρκινγκ και στις πλατείες. Παράλληλα θα προτείνουν τρόπους ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να γίνουν περισσότερο προσβάσιμοι οι χώροι. «Ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά σ’ αυτή την πρόταση, η οποία για μας μετουσιώνει δύο πράγματα. Όχι μονάχα το ενδιαφέρον του Δήμου για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά προάγει τον εθελοντισμό και τη διάθεση για προσφορά, μέσα από την ενεργό παρέμβαση όλων των πολιτών, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη» δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής. Παράλληλα ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι θα δοθεί στους εθελοντές το σχετικό υλικό για την καταγραφή των προβλημάτων.

Η έρευνα θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια του δήμου
Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας Γιώργος Πασχαλίδης θύμισε ότι πριν από ενάμισι χρόνο άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης έρευνας καθώς σε καθημερινή βάση διαπίστωναν ότι τα προβλήματα προσβασιμότητας της πόλης για τα άτομα με προβλήματα κίνησης είναι πάρα πολλά. «Γενικώς υπάρχουν προβλήματα στην πόλη τα οποία δεν δυσκολεύουν μόνο τις ομάδες πολιτών με κινητικά προβλήματα αλλά και όλους τους υπόλοιπους. Υπάρχουν πάρα πολλά πεζοδρόμια στην Καβάλα, τα οποία είναι πάρα πολύ στενά και με δυσκολία μπορούν να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα δύο άτομα. Αποφασίσαμε λοιπόν να στήσουμε ένα πρόγραμμα για να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη έρευνα η οποία πιστεύουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για οποιαδήποτε διοίκηση του δήμου. Διαπιστώσαμε ότι αυτή η ευκαιρία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μέσα από τη συνεργασία μας με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και την οργάνωση Easy Access. Ο Δήμος Καβάλας στάθηκε αρωγός όσον αφορά το τεχνικό μέρος του προγράμματος, ενώ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα αποτελέσει έναν οδηγό για τις ομάδες των πολιτών, οι οποίες θα μπορούν να ασκήσουν πίεση στις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καβάλα» δήλωσε ο Γιώργος Πασχαλίδης.

Η «Κοινωνία των Πολιτών» στην πράξη
Η διευθύντρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Κατερίνα Οικονομέα τόνισε ότι οι μαθητές και οι καθηγητές του ΣΔΕ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το λόγο από την αρχή της σχολικής χρονιάς συνεργάστηκαν στενά με την Οικολογική Κίνηση Καβάλας. Στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους αποφασίστηκε ότι είναι καιρός να περάσουν από τη θεωρία και τα λόγια στη δράση. Η Κατερίνα Οικονομέα υποστήριξε πως οι εκπαιδευόμενοι από την επιλογή τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας αποδεικνύουν ότι ο καθένας από μας δικαιούται πολλές ευκαιρίες στη ζωή. «Ο καθένας από μας θα πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους. Αποφάσισαν λοιπόν να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να βελτιώσουν τα πράγματα στην πόλη που ζουν. Οι εκπαιδευόμενοι μας θέλοντας να υλοποιήσουν αυτό που ονομάζεται «Κοινωνία των πολιτών» από τη Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους ξεκινώντας την καταγραφή» δήλωσε η διευθύντρια του ΣΔΕ. Τα άτομα που θα πάρουν μέρος σ’ αυτή την έρευνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές του προγράμματος, θα είναι περίπου 35-40. Ο αριθμός αυτός θα χωριστεί σε ομάδες των 5-6 ατόμων και θα αναλάβουν την καταγραφή των προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Καβάλας.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker