Γερμανική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Π.Α.Μ.-Θ.

30 Μαΐου, 2012

Στο νευραλγικό τομέα, για την Ελλάδα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Νομό Καβάλας, του τουρισμού, ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στον πολυχώρο «Μπάτης» στην Καβάλα. Η ημερίδα ήταν μία από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, με απόφαση της διμερούς επιτροπής δημάρχων της Ελλάδας και της Γερμανίας, με σκοπό την προετοιμασία της 3ης ελληνογερμανικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.


Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Οι ειδικές μορφές τουρισμού» και οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν οι παρακάτω:
1η ενότητα: «Η ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές προστασίας»
2η ενότητα: «Οινοτουρισμός και Γαστρονομικός τουρισμός»
3η ενότητα: «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των τουριστικών πόρων-Η εμπειρία της Γερμανίας»
4η ενότητα: «Διαμόρφωση στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη»
Στην πρώτη ενότητα έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί τεχνογνωσία, από την πλευρά της Γερμανίας, πάνω σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Στη δεύτερη ενότητα έγινε ανταλλαγή εμπειριών, σε «στρογγυλά τραπέζια», με τη συμμετοχή αιρετών, επιχειρηματιών, ειδικών κ.λπ., στα οποία δόθηκε η ευκαιρία για εμβάθυνση και παρουσίαση θεμάτων τα οποία θα απασχολήσουν στο μέλλον το δίκτυο. Τα θέματα των δύο «στρογγυλών τραπεζιών» ήταν:
1ο στρογγυλό τραπέζι: «Ειδικές μορφές τουρισμού»
2ο στρογγυλό τραπέζι: «Θέματα διαμόρφωσης στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη».
Η ημερίδα απευθυνόταν σε: αιρετούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκπροσώπους φορέων (Επιμελητήρια, Ενώσεις ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων κ.α.), εκπροσώπους επιχειρήσεων, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Μέσων Ενημέρωσης και σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από: Την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.-Θ., το Δήμο Καβάλας, την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Παρών και ο Χ.Γ. Φούχτελ

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, τον οποίο όρισε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπεύθυνο για την προώθηση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα. Ο Χ.Γ. Φούχτελ είναι «εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και η εντολή που έλαβε από την Α. Μέρκελ, ήταν να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων και στις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker