Αξιοποίηση των παλιών αποθηκών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

21 Ιουνίου, 2012

Τη συνδρομή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, ζήτησαν χθες οι τοπικοί άρχοντες, προκειμένου να προωθηθούν ορισμένα σημαντικά έργα για το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά και ήταν παρόντες ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα, Αδάμ Κοσμίδης, καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.


Ασφαλτόστρωση του δαπέδου του προσήνεμου μόλου

Οι τοπικοί άρχοντες ζήτησαν από τον Α. Γιαννακίδη να υπογράψει τη διακήρυξη του έργου των πλωτών εξεδρών, ώστε να γίνει σύντομα η δημοπράτησή του. Με τις πλωτές εξέδρες, το λιμάνι της Καβάλας θα αποκτήσει τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερα σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά και κατ’ επέκταση επισκέπτες που χρησιμοποιούν αυτά τα θαλάσσια μέσα για τα ταξίδια τους. Επίσης, κατατέθηκε το αίτημα να χρηματοδοτηθεί ένα ακόμα έργο που αφορά τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού. Πρόκειται για το έργο της επίστρωσης του δαπέδου, σε όλο το μήκος της εσωτερικής πλευράς, με άσφαλτο, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών και κυρίως των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, αφού στο τμήμα που το πλάτος του μόλου μεγαλώνει, θα διαμορφωθεί κατάλληλα ένας χώρος υποδοχής των επιβατών. Η πρόταση, που έγινε από τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ., αφορά τη χρηματοδότηση του έργου από τα «υπόλοιπα» της θωράκισης και της επέκτασης του μόλου. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται γύρω στις διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Η αξιοποίηση των παλιών αποθηκών

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, ήταν η αποκατάσταση των έξι παλιών αποθηκών του λιμανιού. Ήδη, η διοίκηση του Ο.Λ.Κ. έχει συμφωνήσει με ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο. Οι τοπικοί παράγοντες ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ., να βοηθήσει ώστε ο ιδιώτης να υποβάλλει το φάκελο με το επενδυτικό του σχέδιο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “JESSICA” (σ.σ. πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης επενδύσεων σε αστικές περιοχές). Έτσι, θα μπορέσει ο επενδυτής να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδίου του και το λιμάνι της Καβάλας να αποκτήσει ένα ακόμα «πόλο έλξης» επισκεπτών. Το “JESSICA” είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας “Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” (Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Μέσω των νέων διαδικασιών, παρέχεται στα κράτη μέλη η ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν μέρος των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από την Ε.Ε., μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, για να επενδύουν, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επενδύσεις αυτές, μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή και εγγυήσεων, πραγματοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης και, εάν είναι απαραίτητο, μέσω Ταμείων Χαρτοφυλακίου. Η πρωτοβουλία “JESSICA” δεν αποτελεί νέα πηγή χρηματοδοτήσεων για τα κράτη μέλη. Αποτελεί ένα νέο μέσο αξιοποίησης των υφιστάμενων επιχορηγήσεων των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη σχεδίων αστικής ανάπτυξης.

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή:  www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker