ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ «Αυτός που λέει «ναι» και αυτός που λέει «όχι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Πέμπτη στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας

31 Μαΐου, 2011

Το θεατρικό τμήμα της ομάδας δράσης Άνω Θρώσκω, παρουσιάζει την παράσταση «Αυτός που λέει Ναι και Αυτός που λέει Οχι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας από την Πέμπτη 02/06/2011 εως την Κυριακή 05/06/2011 και από Τετάρτη 08/06/2011 έως το Σάββατο 11/06/2011. ωρα 9:30μ

Tο «Αυτός που λέει Ναι και Αυτός που λέει Όχι» βασίζεται στο κλασικό έργο «Τανικό» (ο τίτλος σημαίνει «Το γκρέμισμα στην κοιλάδα»), του γιαπωνέζικου θεάτρου Νο. Ο Μπρέχτ, διασκευάζοντας το μύθο, έφτιαξε δύο ιστορίες που μοιάζουν σχεδόν ίδιες. Η διαδοχική παρουσίασή τους προσφέρει το έδαφος να αναδειχτούν αυτά που ορίζουν διαφορετική την έκβασή της κάθε φορά. Το ότι το αγόρι λέει στην πρώτη περίπτωση Ναι και στην δεύτερη Όχι, δεν συμβαίνει λόγω διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά λόγω των διαφορετικών περιστάσεων. Η μελέτη των μικρών αλλά καθοριστικών διαφορών στις δύο ιστορίες αποκαλύπτει και τις διαφορετικές κοινωνίες, σχέσεις και συμπεριφορές των ρόλων στα δύο έργα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο «Αυτός που λέει Ναι», μία επιδημία ξεσπάει στην περιοχή και μία αποστολή ξεκινάει να πάει «στους μεγάλους γιατρούς πέρα απο τα βουνά» για να φέρει βοήθεια. Ένα αγόρι αποφασίζει να πάρει μέρος στο ταξίδι για να φέρει φάρμακα στην άρρωστη μητέρα του. Όμως στο δρόμο αρρωσταίνει και αδυνατεί να ακολουθήσει. Ένα στένωμα στο φαράγγι που είναι στο δρόμο τους δεν επιτρέπει σε κάποιον που κουβαλά δεύτερο άτομο στην αγκαλιά του να το περάσει. Έτσι, σύμφωνα με το έθιμο, ρωτούν το αγόρι αν δέχεται να το αφήσουν πίσω ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολη, καθώς ένα ολόκληρο χωριό περιμένει ιατρική βοήθεια. Η θυσία του αγοριού για χάρη του συνόλου επιβάλλει την εκτέλεση του εθίμου. Το αγόρι συναινεί.

Στο «Αυτός που λέει Όχι», η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως αυτή τη φορά δεν υπάρχει επιδημία και η αποστολή πέρα από τα βουνά έχει απλά μορφωτικό χαρακτήρα. Το αγόρι και πάλι αρρωσταίνει στο δρόμο. Η τυφλή πίστη σε ένα παλιό έθιμο οδηγεί την αποστολή να θέλει και πάλι να θυσιάσει το αγόρι. Καθώς δεν υπάρχει τίποτα το λογικό σε αυτό που απαιτεί το έθιμο, το αγόρι αρνείται να θανατωθεί, λέγοντας πως «η έρευνα πέρα απο τα βουνά μπορεί κάλλιστα να περιμένει λίγο» προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Δεν εγκλωβίζεται στην παγίδα μιας θυσίας χωρίς λόγο, απλώς επειδή το επιβάλλει ένα παράλογο έθιμο. Ο Μπρέχτ εδώ καλεί για ανυπακοή, για αμφισβήτηση και συνεχή επανεξέταση των αξιών που τιμώνται άκριτα και παρουσιάζονται ως αιώνιες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μετάφραση: Σωτηρία Ματζίρη

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου

Σκηνικό-κοστούμια-μάσκες: Μάνος Μπατζόλης, Δέσποινα Καλπενίδου

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Τεχνική υποστήριξη-φροντιστήριο: Άσπα Καρποζήλου

Σχεδιασμός εντύπων: Αντώνης Μαδεμτζίδης, Δέσποινα Καλπενίδου

Κείμενα προγράμματος: Άσπα Καρποζήλου, Δέσποινα Καλπενίδου

Επιμέλεια εντύπων-εκτύπωση: Σταυρούλα Σιώκη – Εκτυπωτική

Φωτογραφίες: Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

Παίζουν:

Αυτός που λέει Ναι

Αγόρι: Μένη Κόκκινου

Δάσκαλος: Ρούλα Βουδουλάκη

Μάνα: Σταυρούλα Παναγιωτίδου

Φοιτητές: Γιάννης Χατζόπουλος

Κυριακή Σαρίδου

Χορός: Ελένη Τσαρίδου

Στέλλα Φουρναράκη

Τάνια Καραστεργίου

Δέσποινα Γιαρματζίδου

(επιδημία)

Αυτός που λέει Όχι

Αγόρι: Μένη Κόκκινου

Δάσκαλος: Ελένη Τσαρίδου

Μάνα: Στέλλα Φουρναράκη

Φοιτητές: Τάνια Καραστεργίου

Δέσποινα Γιαρματζίδου

Χορός: Ρούλα Βουδουλάκη

Σταυρούλα Παναγιωτίδου

Γιάννης Χατζόπουλος

Κυριακή Σαρίδου (γνώση)

 

 

 

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker