Αναβίωση του εθίμου της φωτιάς το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιουλίου από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού

30 Ιουλίου, 2010

Η εθιμική εκδήλωση του ανάμματος της φωτιάς που θα γίνει το Σάββατο 31 Ιουλίου στις 9 το βράδυ μπροστά στο προσφυγικό σπίτι του Ιστορικού Αρχείου, θα συνοδεύεται και από τρικούβερτο γλέντι και φαγητό, όπως παλιά.
ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ
ΤΗΣ 1ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στις αρχές του 4ου αιώνος (325-327 μ.Χ.), Πρώτη Αυγούστου βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στην Ιερουσαλήμ. Έδωσε τότε εντολή ν’ ανάψουν φωτιές (φρυκτωρίες) στις κορυφές των βουνών για να μεταδοθεί έτσι το χαρμόσυνο γεγονός στην Κωνσταντινούπολη. Φωτιές άναψαν σ’ όλες τις βουνοκορφές της διαδρομής από την Ιερουσαλήμ μέχρι τη Βασιλεύουσα. Μεταξύ των βουνοκορυφών που είχαν φρυκτωρίες ήταν και στην Καππαδοκία, στο Αργαίο όρος της Καισαρείας, στο Κουλακλί-Τεπέ και στο Χασάν νταγ της Καρβάλης (Γκέλβερι). Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί και οι μοναχοί έμαθαν πρώτοι το γεγονός. Από τότε οι κάτοικοι, σε ανάμνηση αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος, κάθε πρώτη Αυγούστου, από νωρίς το απόγευμα περιφέρουν το Τίμιο Σταυρό από σπίτι σε σπίτι για προσκύνηση και ευλογία, ψάλλουν το «Σώσον Κύριε τον λαόν σου….» και όλοι μαζί το βράδυ μαζεύονται στην πλατεία του χωριού ή στις γειτονιές, ανάβουν φωτιές, γλεντούν και πηδώντας πάνω από την πυρά φωνάζουν (τους τελευταίους αιώνες στα Καραμανλίδικα): «Αύγουστος Μασαλλάχ – Σταυροζού Πουλντού Πατισάχ» ή «Αύγουστος Μασαλλάχ – Σταυρός πουλουντού Αλλάχ» ήτοι: Δόξα τω Θεώ ήρθε ο Αύγουστος – Η βασίλισσα βρήκε το Σταυρό. Δόξα τω Θεώ ήρθε ο Αύγουστος – Θεέ μου βρέθηκε ο Σταυρός. Οι φωτιές άναβαν μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιουλίου και το έθιμο διαρκούσε 3 μέρες. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εδώ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, από τους κατοίκους, τα μέλη και τους χορευτές της Στέγης Πολιτισμού και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker