Άριστα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της γεώτρησης στο πεδίο Έψιλον

29 Δεκεμβρίου, 2009

Πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο βάθος η γεώτρηση που γίνεται αυτόν τον καιρό στο πεδίο Ε είχε αποτέλεσμα, δηλαδή στα 4.840 μέτρα. Στο σημείο αυτό, σταμάτησε η γεώτρηση, προκειμένου να γίνει σωλήνωση και τσιμέντωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στο σημείο αυτό βρέθηκε φυσικό αέριο, με άριστες, μέχρι στιγμής ενδείξεις. Βεβαίως συνεχίζεται κανονικά η διάτρηση, με άγνωστο το τελικό ακριβές βάθος, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα σταματήσει το γεωλογικό ενδιαφέρον. Μπορεί να βρέθηκε φυσικό αέριο με πολύ καλά χαρακτηριστικά, αλλά στόχος της Kavala Oil, είναι το πετρέλαιο κι αυτό θα φανεί από το τέστ καύσεως που θα γίνει στο τέλος της γεώτρησης και από τα γεωλογικά δείγματα που θα συλλεχθούν. Σε ότι αφορά τα γεωλογικά δείγματα, η εταιρεία έχει επιφυλάξεις, δεδομένου ότι υπάρχει μια κακή προϊστορία στο κοίτασμα αυτό, όταν διαπιστώθηκε ότι συνάντησε τότε πολύ κακά γεωλογικά χαρακτηριστικά, σκληρά πετρώματα, δύσκολη διαπερατότητα και κακό πορώδες.

Οι ανάδοχοι της γεώτρησης, όπως πληροφορούμαστε, πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, θα έχει τελειώσει η γεώτρηση, εκτός βέβαια απροόπτου. Γεγονός, είναι, μας λένε αυτοί που γνωρίζουν, ότι η γεώτρηση βαίνει προς το τέλος της χωρίς καθυστερήσεις από μέρους των αναδόχων και εμφανίζουν αξιοζήλευτες επιδόσεις, που όπως φαίνεται, έχουν να κάνουν με το επιστημονικό και το εργατικό προσωπικό που είναι άρτια καταρτισμένο.
Από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και το τοπικό κλιμάκιο της εταιρείας, καμιά ένδειξη ελέγχου της γεώτρησης δεν υπήρξε, αν και έχει συμπληρώσει τους έξη μήνες, χωρίς καμιά απολύτως αρμοδιότητα και στην γεώτρηση, αλλά και στις εγκαταστάσεις

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker