«Οι έμποροι των εθνών» Ο λόγος του Αλ. Παπαδιαμάντη το «όχημα», για ένα ακόμα θεατρικό ταξίδι που θα προσφέρει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στους Καβαλιώτες

24 Νοεμβρίου, 2011

Ένα έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γράφτηκε στα 1882 και ανεβαίνει για πρώτη φορά σε σκηνή θεάτρου, το έργο: «Οι έμποροι των εθνών», διασκεύασαν ο Θοδωρής Αμπαζής και οι συνεργάτες του και θα παρουσιάσουν στο κοινό της Καβάλας, από σήμερα έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».
Ένα έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γράφτηκε στα 1882 και ανεβαίνει για πρώτη φορά σε σκηνή θεάτρου, το έργο: «Οι έμποροι των εθνών», διασκεύασαν ο Θοδωρής Αμπαζής και οι συνεργάτες του και θα παρουσιάσουν στο κοινό της Καβάλας, από σήμερα έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». «Σε μία εποχή έντονων οικονομικών προβλημάτων και οξύτατων κοινωνικών αντιθέσεων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συνεχίζει την πορεία του, προσφέροντας αληθινή λαϊκή τέχνη στους Καβαλιώτες και δείχνοντας ποιος είναι ο δρόμος του πολιτισμού. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που εγκαινιάζουμε τη φετινή θεατρική περίοδο με τη συμπαραγωγή «Οι έμποροι των εθνών» και θέλω, ακόμα, να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές, που δέχτηκαν να βοηθήσουν έναν κοινωνικό φορέα της πόλης, την «Μέριμνα για το παιδί», δίνοντας την Παρασκευή μία παράσταση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. Παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θεοδώρα Βαβαλέσκου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία με τους συντελεστές του έργου και ευχήθηκε στους Καβαλιώτες να απολαύσουν το λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, σημείωσε, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας θα παρουσιάσει μία ακόμα σειρά ποιοτικών παραγωγών τη φετινή θεατρική περίοδο. 

Νέες υπαίθριες δράσεις την περίοδο των Χριστουγέννων

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Αμπαζής, τόνισε, αρχικά, ότι: «Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συνεχίζει και με τους δύο άξονες των δραστηριοτήτων του. Τον εκπαιδευτικό, στόχος του οποίου είναι να οπλίσει ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και ιδιαίτερα ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο στα σχολεία, με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερα το έργο τους μέσα στις τάξεις. Την περίοδο των Χριστουγέννων, επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, το Δημοτικό Ωδείο, το «Θέατρο των πολιτών» και όλους τους ερασιτεχνικούς θιάσους, θα οργανώσουμε διάφορες δράσεις μέσα στην πόλη, ώστε να απαλύνουμε λίγο τον πόνο και την μιζέρια των ανθρώπων αυτή τη δύσκολη εποχή. Ταυτόχρονα, το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» θα ανοίξει και τα βράδια, προκειμένου να παρουσιαστεί μία ευχάριστη μουσικοθεατρική παράσταση με κομμάτια από γνωστά μιούζικαλ».

«Όλη η δουλειά μας, είχε να κάνει με την ανάδειξη του λόγου του Παπαδιαμάντη»

Για την πρώτη παραγωγή, που θα κάνει πρεμιέρα στην Καβάλα απόψε στις 9, είπε τα εξής: «Οι έμποροι των εθνών» είναι μία συμπαραγωγή. Όπως γνωρίζετε, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας έχει πέντε παραγωγές φέτος, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι συμπαραγωγές. Αυτός ήταν και ο στόχος μας από πέρσι, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος. Για να φτάσουμε, όμως, να το κάνουμε αυτό, σημαίνει ότι έχουμε «χτίσει» μία εμπιστοσύνη, όσον αφορά το καλλιτεχνικό προϊόν, προς αυτούς που καλούμε να συνεργαστούν μαζί μας. Η παράσταση «Οι έμποροι των εθνών» παίχτηκε με επιτυχία στην Αθήνα, στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα. Σιγά-σιγά δημιουργούμε μία αντίληψη στο κέντρο, ότι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μπορούν να παράγουν πολιτισμό και αξιόλογες παραστάσεις. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη μας ταξιδεύει και μας κάνει να θυμηθούμε για ποιο λόγο συνεχίζουμε να παλεύουμε, για ποιο λόγο συνεχίζουμε να ζούμε σ’ αυτή τη χώρα. Η παράσταση βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1882. Εμείς κάνουμε μία διασκευή εστιάζοντας σε ένα ερωτικό τρίγωνο, που όμως έχει πολιτικές και θρησκευτικές διαστάσεις. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Παπαδιαμάντης μιλάει και για πράγματα που τον απασχολούσαν πάντα, όπως το πάθος και το σκοτεινό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι πολύ σημαντικό κανείς, να ακούει, να διαβάζει και να βλέπει τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Όλη η δουλειά μας, είχε να κάνει με την ανάδειξη του λόγου του. Δεν μας ενδιέφερε, ούτε να εικονογραφήσουμε, ούτε να περιγράψουμε με κάποιο σκηνικό τρόπο αυτά που συνέβαιναν, γιατί ο λόγος του Παπαδιαμάντη είναι τόσο πλούσιος και τόσο γεμάτος εικόνες, που και μόνο να τον ακούσει κανείς, είναι αρκετό για τον ταξιδέψει και ψυχικά και συναισθηματικά, αλλά και μέσω της φαντασίας του. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε, είναι ότι ο Παπαδιαμάντης είναι ένας κλασικός συγγραφέας. Και οι κλασικοί συγγραφείς, δεν ανήκουν σε μία μόνο εποχή, ούτε σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Η παράσταση θα συνεχίσει την πορεία της και μετά την Καβάλα. Στις 25 Ιανουαρίου θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη, μετά θα πάει στις Σέρρες, ενώ πρέπει να πω ότι συζητάμε με θέατρα στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, για το ενδεχόμενο να ταξιδέψουμε την άνοιξη στο εξωτερικό». Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Καλλιβρετάκης, Νέστωρας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη και οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου και Ιάκωβος Παυλόπουλος. Τα εισιτήρια της παράστασης κοστίζουν: 13 ευρώ, 7 ευρώ (για τους φοιτητές και ομάδες άνω των δέκα ατόμων) και 1 ευρώ για τους άνεργους (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.). Οι ώρες έναρξης των παραστάσεων θα είναι 9 μ.μ. και 9:30 μ.μ. (κάθε Σάββατο).

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker