«Άλωσαν» την Κωνσταντινούπολη τα σκάφη του Ν. Ο. Καβάλας

6 Ιουλίου, 2010

Τα σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας περιόδευσαν στο Μαρμαρά και οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλα τα μέλη της καβαλιώτικης αποστολής αναμφισβήτητα ήταν εντυπωσιακές. Εμπειρίες οι οποίες καταγράφονται μέσα από το σχετικό δελτίο τύπου το οποίο εκδόθηκε.

Το δελτίο
τύπου
Αναλυτικά το περιεχόμενο του δελτίου τύπου είναι το εξής:

Το νησί του Μαρμαρά στο κέντρο της Προποντίδας είναι από τα πολύ όμορφα μέρη της περιοχής. Μεταξύ των κατοίκων του υπάρχουν πολλοί Τουρκοκρητικοί από την Ιεράπετρα. Σήμερα πλέον μιλούν λίγα Ελληνικά μια και είναι τρίτης γενιάς πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Παρόλα αυτά είναι πάντα πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν μόλις αντιλαμβάνονται τα τρία σκάφη με τις Ελληνικές σημαίες. Η βορειοανατολική μεριά του νησιού είναι κυριολεκτικά όλη σκαμμένη από τα αμέτρητα νταμάρια με το πολύτιμο μάρμαρο. Μετρήσαμε πάνω από 40 καράβια που περιμένανε στην ράδα για να φορτώσουνε το πολύτιμο υλικό.
Τρίτη πρωί λοιπόν και η αναχώρησή μας γύρω στις 7 μια και έχουμε να καλύψουμε πάνω από 80 μίλια μέχρι τα Πριγκηπόνησσα στην ανατολική μεριά της Προποντίδας. Η αρχική εξάωρη άπνοια έδωσε τη θέση της σε ένα βοριαδάκι που πολύ γλυκά σκουντάει τα σκάφη μας με μια αριστερήνεμη πλαγιοδρομία.
Πρώτο νησί η ακατοίκητη Οξιά, μικρή και απότομη και μετά το Πλατύ με τις παλιές εγκαταλειμμένες φυλακές. Τα τέσσερα υπέροχα νησιά απλώνονται πλέον μπροστά μας μετά από δώδεκα ώρες πορεία. Από νότο προς βορά η Πρίγκηπος, η Χάλκη, η Αντιγόνη και η Πρώτη. Επιλογή μας για απόψε το μικρό και στενόχωρο λιμανάκι της Χάλκης με τα δεκάδες πλεούμενα να κινούνται με πλήρη ταχύτητα κάνοντας ελιγμούς την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή! Πέσαμε τριπλή ντάνα πάνω σε μια παλιά σκουριασμένη μαούνα που κουβαλούσε άμμο από την Πόλη. Οι πιο βιαστικοί αμέσως επιβιβαστήκανε σε παϊτόνια – τα μόνα οχήματα στο νησί- και κατευθείαν πάνω στο λοφάκι με την Θεολογική σχολή. Το κτίριο σε άριστη κατάσταση έτοιμο να λειτουργήσει αν ποτέ αυτό επιτραπεί. Ο φύλακας ο Παναγιώτης πάντα εγκάρδιος να ξεναγήσει τον κόσμο. Αύριο μάλιστα έχει και λειτουργία μια και είναι των Αγίων Αποστόλων.
Τετάρτη πρωί ξυπνάμε από τις επτά λόγω της έναρξης λειτουργίας όλων των σκαφών που ανυπόμονα προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες για τις κοντινές παραλίες.

Η άφιξή μας στην Πρίγκηπο δύο μόλις μίλια ανατολικά συνοδεύτηκε από μία ευχάριστη έκπληξη. Ο Γιάννης ο έμπορος λακέρδας, φίλος του Στάθη από προηγούμενο ταξίδι, μας υποδέχθηκε στο μικρό λιμάνι. Από αυτόν μαθαίνουμε και τα τελευταία νέα του Ελληνικού στοιχείου της περιοχής. Πρόπερσι ζούσαν στο νησί μόλις 35 Έλληνες ενώ τώρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί! Αυτή η αύξηση οφείλεται στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο λαών αλλά και στον μεγάλο δικαστικό αγώνα-που πλέον ξεκίνησε- των απελαθέντων το 1974 για αποκατάσταση της περιουσίας τους. Ήδη ο φίλος ο καπετάν Γιάννης έχει δικαιωθεί πλήρως και όλη η περιουσία του πέρασε στο όνομά του.
Η Πρίγκηπος περιμένει την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για δημιουργία μαρίνας. Είναι πράγματι περίεργο το ότι αυτά τα υπέροχα νησιά δεν έχουν ασφαλή αγκυροβόλια για τα χιλιάδες σκάφη που συνωστίζονται στις 4 μαρίνες της Πόλης. Η θέα της Κων/πολης των 16 εκατομμυρίων είναι μαγευτική από τα νησιά.
Ξεκινούμε με μπουκαδουρίτσα προς την βασιλεύουσα και ο Γιάννης με το τρεχαντήρι του μας συνοδεύει από κοντά! Αριστερά μας τα νησιά και δεξιά η πόλη. Δεν μπορεί να υπάρξει ωραιότερη εικόνα για έναν ιστιοπλόο.
Ατέλειωτη κίνηση κάθε είδους πλεούμενου στην περιοχή. Τάνκερ 400 μέτρων που περιμένουν την σειρά τους να διαβούν τον Βόσπορο, οχηματαγωγά από τα νησιά. Θαλαμηγοί, αλιευτικά, μικρές βάρκες συνωστίζονται πολλές φορές σε ελάχιστη απόσταση. Σίγουρα είναι τεράστια εμπειρία η πλοήγηση σε αυτά τα νερά. Ειδικά στον Βόσπορο υπάρχουν διάφορα αβαθή-πάντα με καλή σήμανση- αλλά και επιφανειακά ρεύματα που συχνά φθάνουν τους 5 κόμβους!
Η παραμονή μας στην σύγχρονη μαρίνα στη περιοχή Φενέρ Μπαξέ, της Ασιατικής πλευράς συνοδεύτηκε από διήμερη ξεκούραση και οδική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Πόλη με τα υπέροχα μνημεία για τον Ελληνισμό και όλο τον κόσμο.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker