Λαογραφικές


Γιορτή της Πατάτας

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1992 την 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη για 6 ώρες από 11:00 – 17:00 και πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λεκάνης. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων  με περίπου 2.000 – 3.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης η συμμετοχή περίπου 35 – 40 εθελοντών – μελών του πολιτιστικού συλλόγου που συμμετέχουν στη γιορτή ως ψήστες, μάγειρες, στη διανομή των φαγητών, ποτών, ποντιακών εδεσμάτων, στο στήσιμο της εκδήλωσης καθώς και η συμμετοχή 25 παιδιών και 14 ενηλίκων χορευτών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του τοπικού προϊόντος του χωριού μας, της πατάτας Λεκάνης, η οποία φημίζεται ήδη από την δεκαετία του ’30 για την νοστιμιά της και πρωταγωνιστεί στην εκδήλωση μαγειρεμένη με ποικίλους τρόπους από τις γυναίκες του χωριού και μέλη του συλλόγου «οι ρίζες». Η παρουσίαση των ποντιακών εθίμων και παραδόσεων του χωριού που επιτυγχάνεται με τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου (παιδικό και ενηλίκων), τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα και το πλούσιο ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα με τοπικούς καλλιτέχνες. Η υποστήριξη παράλληλων εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις), η ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου Λεκάνης το οποίο διαθέτει μια πολύτιμη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, η υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ποντιακούς συλλόγους άλλων περιοχών και τέλος ο σχεδιασμός μιας εκδήλωσης που παρέχει φαγητό, ποτά, διασκέδαση.

Ο οργανωτικός φορέας καθώς και η πηγή χρηματοδότησης της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι Ρίζες».

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:

Αναπαράσταση Ποντιακού Γάμου

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1976 του Αποστόλου Θωμά στην κεντρική πλατεία στο Ζυγός Καβαλάς αλλά και στον προαύλιο χώρο του σχολειού. Το κοινό της εκδήλωσης είναι κάτοικοι του χωριού αλλά και περίπου 1.000 με 2.000 επισκέπτες κυρίως από τον Νομό αλλά και Ζυγοσιανούς που ζουν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων του Ποντιακού γάμου με παραδοσιακά εδέσματα κεσκέκ και πισία , διασκέδαση και ψυχαγωγία των συχωριανών αλλά και επισκεπτών που μας τιμούν με τη παρουσία τους κάθε χρόνο. Επίσης η παρουσίαση θεάματος με παραδοσιακή μουσική (κεμεντζέ), παραδοσιακά όργανα και συμμετοχή μουσικοχορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας, καθώς και άλλων συλλόγων του Νομού μας που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, παραδόσεις και τόπους καταγωγής.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια”(κατασκευή εξέδρας αλλά και προσφορά τραπεζιών και καθισμάτων) και ο Ποντιακος σύλλογος Ζυγού “Υψηλάντης” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Παχίδης Παναγιώτης 210 4971278, 6932 181802 pahidisp@yahoo.gr,www.zygoskavalas.gr

Τσαμκιράνεια στις Ελευθερές

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 2006 τέλη Ιουλίου και διαρκεί 2 μέρες. Τη μία μέρα γίνετε ο αγώνας δρόμου ο οποίος έχει ως αφετηρία τη Ν. Πέραμο και ο τερματισμός γίνεται στο μνημείο του Ανθυπολοχαγού Τσαμκιράνη και διαρκεί περίπου μία ώρα ενώ την επόμενη τελείται η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ανθυπολοχαγού Τσαμκιράνη. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.

Σκοπός του αγώνα δρόμου είναι να τιμήσει τη μνήμη του Ανθυπολοχαγού Τσαμκιράνη  που έχασε τη ζωή του στα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Κοινωφελής Επιχείρηση  Δήμου  Παγγαίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερών ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γρηγοριάδης Πάρης, 6974 633984, ps.eleftheron@hotmail.gr

Γιορτή Κάστανου στο Παλαιοχώρι

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1999 το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου για περίπου 8 ώρες στο Καστανοδάσους του Παλαιοχωρίου. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με περίπου 4.000 – 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης η συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών – μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή των κάστανων και προϊόντων αυτού.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή του τοπικού προϊόντος του  Παγγαίου αλλά και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής προσφέρονται ψητά και βραστά κάστανα με συνοδεία κρασιού. Οι επισκέπτες, επιπλέον έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν κάστανα από το δάσος απολαμβάνοντας τη φύση του Παγγαίου που προετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειμώνα.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Καλαϊτζίδου Τασούλα, 6983 597693

Γιορτή Τσίπουρου στη Ν. Πέραμο

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 2003 το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου για περίπου 8 ώρες στον Παραλιακό πεζόδρομο της Ν. Περάμου. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με περίπου 7.000 – 8.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης η συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών –μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή τσίπουρου και διάφορων εδεσμάτων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή του τοπικού προϊόντος της περιοχής  αλλά και του φυσικού της πλούτου. Επίσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την επεξεργασία του τσίπουρου και φυσικά το δοκιμάσουν μαζί με τα εδέσματα που θα το συνοδεύουν.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περάμου ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Καραγεωργίου Ηλίας, 2592 350021 και Νικηφορίδης Ηλίας – Καραγιάννη Νικολέτα, 2592 350019

Αράπηδες στη Νικήσιανη

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από πολύ παλιά και λάμβανε χώρα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Εδώ και 25 χρόνια αναβιώνει μόνο τη μέρα του Άι Γιάννη στις 7 Ιανουαρίου στη Νικήσιανη. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με περίπου 4.000 – 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης η συμμετοχή περίπου 60 εθελοντών – μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στη  γιορτή.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση του αρχαίου εθίμου βάση του οποίου κάθε χρόνο στη γιορτή του Άι Γιάννη, μετά τον εκκλησιασμό, οι αράπηδες με ένα φουστανελοφόρο μπροστά πηδώντας και κρατώντας ξύλινες μαχαίρες, μέσα στο πανδαιμόνιο του κρότου των κουδουνιών, περιέρχονται στην κωμόπολη για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στην πλατεία τελικά μονομαχούν δύο αράπηδες και ο ένας από αυτούς πέφτει νεκρός, συμβολίζοντας το θάνατο του Διόνυσου από τους Τιτάνες, που σε λίγο ανασταίνεται από το Δία ή συμβολίζει τη ζωή με το θάνατο και την ανάσταση. Το πανάρχαιο αυτό ειδωλολατρικό έθιμο, δείχνει τη γνησιότητα της καταγωγής των ανθρώπων και διατηρείται χωρίς διακοπή από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα για λαογραφικούς και παραδοσιακούς κυρίως λόγους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νικήσιανης.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Παπαευθυμίου Στέργιος, 6974 503718

Ποδηλατοδρομία

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από το Δήμο Πιερέων ενώ από τ 2011 διεξάγεται και στον πρώην Δήμο Ελευθερούπολης κάθε Σεπτέμβριο στη Μουσθένη και Ελευθερούπολη αντίστοιχα. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με μεγάλη συμμετοχή κάθε χρόνο.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των αναρίθμητων πλεονεκτημάτων της ποδηλασίας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα ζωή. Η τακτική άσκηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, είναι αναγκαία για να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα ζωής. «Ποδηλατώντας» περισσότερο, ειδικά ως εναλλακτική μετακίνηση αντί για τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, επέρχονται ουσιαστικά οφέλη για την κοινωνία συνολικά, λόγω του καθαρότερου αέρα, της μειωμένης ηχορύπανσης και της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας για τα παιδιά.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Παγγαίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Παγγαίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Καραγεωργίου Ηλίας, 2592 350021 και Νικηφορίδης Ηλίας – Καραγιάννη Νικολέτα, 2592 350019


Λαογραφικές Εκδηλώσεις στο Νησί της Θάσου

Για Βρεξ Απριλημ

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1973 την 3η μέρα του Πάσχα στα Καλύβια Λιμεναρίων. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών ενώ μετά την αναβίωση των εθίμων ακολουθεί μουσική εκδήλωση με παραδοσιακό γλέντι ενώ στους παρευρισκόμενους προσφέρονται τοπικοί μεζέδες, άφθονο θασίτικο κρασί  και παραδοσιακά γλυκά.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου της Θάσου, η επίκληση των θεών και της φύσης στο θεό για να καρπίσουν τα χωράφια του τόπου.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θάσου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «ΔΗΚΕΘ», η επίσης Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «Δημαρωγός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων  «Το Κάστρο» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης της είναι είναι η ετήσια ενίσχυση του συλλόγου από το Δήμο Θάσου και διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Στρατιγέντας Στέλιος, 25930 51200, tokastro@yahoo.gr, www.tokastro-limenaria.gr

Καρναβάλι Ραχωνίου

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1989 την Κυριακή της Τυρινής για 12 ώρες στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ραχωνίου. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με περίπου 1.000 – 2.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης η συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών – μελών του πολιτιστικού συλλόγου που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων, η συμμετοχή περίπου 10 εθελοντών στα πολιτιστικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κατασκευών και τέλος μιας ομάδας καρναβαλιστών του συλλόγου περίπου 100 ατόμων.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων της Καθαράς Δευτέρας (χαρταετός, παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, διασκέδαση στο ύπαιθρο), ο σχεδιασμός εκδηλώσεων με παραδοσιακή, ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική καθώς και μουσικοχορευτικών τμημάτων συλλόγων που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες  και στις παραδόσεις ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους καταγωγής καθώς επίσης και ο σχεδιασμός πολιτιστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων κατασκευών που απευθύνονται σε παιδιά και σε οικογένειες.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θάσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ραχωνίου – Αγ. Γεωργίου Θάσου ενώ η εκδήλωση χρηματοδοτείται από τους πόρους του Συλλόγου.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ζαχαριάδης Παντελής , 6946 400031

Καρναβάλι Μαριών

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 2004 ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα στη Σκάλα Μαριών. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων ενώ μετά την αναβίωση των εθίμων ακολουθεί εκδήλωση με τραγούδι και χορό με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων, με δωρεάν κρασί, παραδοσιακά γλυκά ενώ στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιείτε και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου μας. Πραγματοποιείται επίσης παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων ενώ στο τέλος της εκδήλωσης γίνετε και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θάσου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «ΔΗΚΕΘ», η επίσης Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «Δημαρωγός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαριών «Η Γέννα» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι  η ετήσια ενίσχυση του συλλόγου από το Δήμο Θάσου και διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κωνσταντίνου Βίσση, 6970 927557

Καρναβάλι Ποταμιάς

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1992 την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική Πλατεία Ποταμιάς.  Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 12 το μεσημέρι, ακολουθεί η παρέλαση η οποία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και μετά το πάρτι συνεχίζεται στην πλατεία με μουσική, χορό και φαγητό. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου μας. Μια εκδήλωση γεμάτη από κέφι, χορό και άφθονο κρασί που παρέχεται δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους και φυσικά υπέροχο θέαμα με εκπληκτικές κατασκευές και καυστικά σχόλια για την επικαιρότητα.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θάσου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «ΔΗΚΕΘ», η επίσης Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου «Δημαρωγός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιάς «Διόνυσος» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι η ετήσια ενίσχυση του συλλόγου από κάποια καταστήματα της Ποταμιάς, Παναγίας και Λιμένα ενώ οι δημιουργίες των αρμάτων γίνονται με τη βοήθεια όλων των κατοίκων της Ποταμιάς.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιαννακούδης Κώστας, 6945 118581, potamiacarnival.webbly.com

eXTReMe Tracker