Παρουσίαση μυθιστορήματος «Στα άδυτα των “δυτών”»

17 Απριλίου, 2015

Το απόγευμα της Τετάρτης στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ελένης Χουσνή «Στα άδυτα των … “δυτών”», με τη συνεργασία του δημοτικού νομικού προσώπου και της Κίνησης Βιβλιοχαρτοπωλών Kavala Book4U. Μάλιστα η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία κι εξέφρασε την ευαρέσκειά της, αφού δήλωσε φανατική αναγνώστρια και λάτρης των βιβλιοθηκών. Δεν υπάρχει πιο ταιριαστός χώρος για μια βιβλιοπαρουσίαση από το κτήριο μιας βιβλιοθήκης.
Επίσης, η συγγραφέας εξέφρασε την αντίθεσή της με την άποψη ορισμένων άλλων συγγραφέων, ότι δε θα πρέπει να διαθέτονται στο κοινό προς ανάγνωση τα αντίτυπα των βιβλίων τους, διότι αυτό μεταφράζεται σε «διαφυγόντα κέρδη».
Εξάλλου, οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης δυσκολεύουν την άνεση του κοινού να αγοράσει κάποιο βιβλίο, άρα η ύπαρξη του τίτλου στα ράφια της βιβλιοθήκης δε στερεί τον κόσμο από την ευκαιρία ανάγνωσής του. Η Ελένη Χουσνή χαρακτήρισε τη δανειστική βιβλιοθήκη ως την πολιτιστική «καρδιά» κάθε πόλης.
Η Ελένη Χουσνή συνδυάζει δύο ιδιότητες. Εκείνη της συγγραφέως κι εκείνη της δημοσιογράφου, αφού εργάσθηκε στο «Έθνος» και στο «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Α. Στο βιβλίο της, ένας συνταξιούχος αρχισυντάκτης, μία εν ενεργεία δημοσιογράφος και ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περίεργο παζλ: μια έρευνα για τα πετρέλαια, τρεις αφανείς τεχνοκράτες, αποκόμματα κιτρινισμένων εφημερίδων και ένα ύποπτο τροχαίο που φαντάζουν ασύνδετα μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Κι όμως, η σχέση είναι εκεί και περιμένει ν’ αποκαλυφθεί.
Η συγγραφέας θυμήθηκε το «μάθημα» του δασκάλου – αρχισυντάκτη της, πως το μισό ρεπορτάζ είναι ο τίτλος του κειμένου.
Έτσι κερδίζονται οι αναγνώστες. Η επιλογή λοιπόν των όρων «άδυτα» και «δύτες» ήταν προσεκτική κι αντιπροσωπευτική του περιεχομένου. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι οι συγγραφείς που θήτευσαν ως δημοσιογράφοι κουβαλούν το επαγγελματικό «σαράκι» της ερευνητικής ματιάς και της ανάγνωσης πίσω από τις λέξεις. Ένας δημοσιογράφος – συγγραφέας δηλαδή οφείλει να αποδεικνύει την ικανότητα της ταχύτατης διείσδυσης και κατανόησης της πραγματικότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα την αντικειμενικότητά του. Η συγγραφή πάντως ενός μυθιστορήματος απαιτεί την καθημερινή «συμβίωση» του / της συγγραφέα με πολλά «πρόσωπα» έστω κι αν αυτά είναι φανταστικά. Ενώ η ολοκλήρωση ενός βιβλίου προκαλεί αισθήματα λύπης κι
αποχωρισμού για τους «φίλους» που πλέον φεύγουν.
Παρόντας στη βιβλιοπαρουσίαση ήταν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, που προανήγγελλε την προσπάθεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ώστε να καταρτισθεί πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων. Ο χώρος της βιβλιοθήκης, είπε ο αντιδήμαρχος, είναι πιο ευχάριστος από αίθουσες όπως το αμφιθέατρο όπου επικρατεί η εντύπωση της έδρας και των ακροατών. Το αναγνωστήριο μιας βιβλιοθήκης επομένως μπορεί να αποδειχθεί πιο λειτουργικό για την ανάπτυξη του διαλόγου επί προβληματισμών και ιδεών. Ο κ. Λυχούνας ζήτησε τη στήριξη των δημοτών προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία εκδηλώνει σημαντική προσπάθεια αναβάθμισής της.

Πηγή:www.proininews.gr

eXTReMe Tracker