57ο Φεστιβάλ Φιλίππων – “Αφιέρωμα στα 100 χρόνια παρουσίας της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους”

21 Αυγούστου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

«Αφιέρωμα στα 100 χρόνια παρουσίας της

Γαλλικής Σχολής Αθηνών

στους Φιλίππους»

Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Φιλίππων, ΙΗ’ ΕΠΚΑ Καβάλας και Γαλλικής Σχολής Αθηνών

1ο Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Τρίτη 26 Αυγούστου, ώρα 20.30

Εκδήλωση – Αφιέρωμα στα 100 χρόνια παρουσίας της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Αυγούστου στις 20.30 στο 1ο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-Διάλεξη του Alexandre Farnoux, Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο: «Οι εργασίες της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους»

-Προβολή ταινίας μικρού μήκους για την αρχή των ανασκαφών στους Φιλίππους

-Μουσική παράσταση με τίτλο: «Θεατρικός Χατζιδάκις» από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

«Αφιέρωμα στα 100 χρόνια παρουσίας της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους»

Τρίτη 26 Αυγούστου στις 20.30

1ο Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Είσοδος Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Πηγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

100 χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών συμπληρώνει φέτος τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Η πρώτη μελέτη του χώρου πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη των μελών της Γαλλικής Σχολής L. Heuzey, H. Daumet και Α. Laloy το 1861. Το σύνολο των παρατηρήσεων, η συγκέντρωση επιγραφών από τον Heuzey, τα σχέδια του Daumet και ο χάρτης του Laloy, δημοσιεύτηκαν το 1876 στο μνημειώδες έργο Mission de Macédoine.  Οι συστηματικές έρευνες, ωστόσο, άρχισαν από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι αρχαιολόγοι CharlesAvezou  και CharlesPicard  έχοντας την επίσημη άδεια του ελληνικού κράτους ξεκίνησαν τις ανασκαφές το καλοκαίρι του 1914. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο θέατρο, στην πύλη της Νεάπολης, ενώ συντάχθηκε κατάλογος των περίφημων αναγλύφων στους βράχους. Μετά τη διακοπή των εργασιών εξαιτίας του πολέμου, η έρευνα άρχισε πάλι συστηματικά από το 1921 έως το 1925 και από το 1927 έως το 1938. Σπουδαία ονόματα της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας όπως οι P. Collart, P. Ducrey, P. Lemerleέφεραν στο φως το μνημειακό κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, διάφορα ιερά και φυσικά τις εμβληματικές χριστιανικές βασιλικές. Το ξέσπασμα του Β΄  Παγκόσμιου Πολέμου σήμανε τη διακοπή των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής, ενώ συνεχίζεται μέχρι σήμερα η μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Για τον εορτασμό των εκατό χρόνων της Γαλλικής Σχολής στους Φιλίππους, προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων. Μια έκθεση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με έναρξη στις 23 Οκτωβρίου, θα εστιάζει στους Φιλίππους κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα λάβει χώρα το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ο χώρος των Φιλίππων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» με τη συμμετοχή μελετητών από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία και Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας (ΙΗ΄ ΕΠΚΑ) θα εγκαινιαστεί στις 25 Οκτωβρίου, θα εστιάζει στους Φιλίππους κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και θα πλαισιωθεί από διαλέξεις με θέμα όχι μόνο τις ανασκαφικές δραστηριότητες αλλά και όλες τις δράσεις διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Οι εκδηλώσεις θα συνοδευτούν με την έκδοση ειδικού λευκώματος-καταλόγου.

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών η Γαλλική Σχολή Αθηνών επιθυμεί να στηρίξει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 Alexandre Farnoux

Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα

Προϊσταμένη ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

eXTReMe Tracker