Παρουσίαση του βιβλίου «Λυκούργος ο Βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής» του Ζήση Α. Βαπορίδη

11 Μαΐου, 2016

ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ-ΑΦΙΣΑΗ πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Α. Βαπορίδη «Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής» που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική / Kapa Publishing House θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης και ο Δικηγόρος και Συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης, ενώ αποσπάσματα από τον «Λυκούργο» θα διαβάσει ο ηθοποιός Dimitris Kontos.
Θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Παγγαίου Φιλιππος Αναστασιαδης και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας Νικος Τσουμπακης.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, η Θρακική Εστία Καβάλας και η Κάπα Εκδοτική / Kapa Publishing House.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο κρατερός βασιλιάς Λυκούργος, στη μέθη της έπαρσής του, διώκει τον Διόνυσο επισύροντας την εχθροπάθεια των θεών και τελικά συντρίβεται. Ο μύθος που έχει διασωθεί σε σαράντα και πλέον παραλλαγές ενέπνευσε, εκτός από ποιητές, και καλλιτέχνες της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αγγειογραφίας, της χαρακτικής και της ψηφοθεσίας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υιοθετώντας την πλέον διαδεδομένη εκδοχή, ο Ζήσης Α. Βαπορίδης συνθέτει ένα έμμετρο ποίημα για τα παθήματα του μυθικού βασιλιά της Ηδωνίδας. Το πόνημα του Ζ. Α. Βαπορίδη υπήρξε αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στους μύθους της αρχαίας Θράκης και τους Ήδωνες, η οποία περιλάμβανε τη συλλογή σχετικών ονομάτων, θεσμών και εθίμων που αναφέρονται στην ελληνική γραμματεία. Πέρα από το ποίημα, η έκδοση περιλαμβάνει εκτενές επίμετρο με πλούσιο σχολιασμό, αλλά και φωτογραφικό υλικό, σχετικά με τον Λυκούργο και τον αρχαίο θρακικό λαό.

eXTReMe Tracker