«ΝΤΕ ΣΑΝΤ. ΣΤΗ ΖΥΣΤΙΝ» του Cezaris Graužinis

29 Μαρτίου, 2016

Justina2«Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν». Ο καυστικός μονόλογος του Τσέζαρις Γκραουζίνις με τη Μάρω Παπαδοπούλου σε παραγωγή της ARTRACK PRODUCTIONS, αφού απέσπασε εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και Λιθουανία τα τελευταία 5 χρόνια, φιλοξενείται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στo Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου για δυο παραστάσεις, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στις 21.00.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «ΝΤΕ ΣΑΝΤ. ΣΤΗ ΖΥΣΤΙΝ» γράφτηκε το 2010 από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πρόκειται για έναν κωμικό μονόλογο βασισμένο σε μοτίβα από το «La Nouvelle Justine» καθώς και σε αποσπάσματα από τα πιο γνωστά κείμενα του Μαρκήσιου Ντε Σάντ.

To «La Nouvelle Justine»  είναι ένα από τα πρώτα έργα του Ντε Σαντ και παρακολουθεί τη ζωή της Ζυστίν, μιας δωδεκάχρονης παρθένας, άπορης και κατατρεγμένης. Στην αναζήτησή της για εργασία και καταφύγιο, η Ζυστίν πέφτει συνεχώς στα χέρια διεστραμμένων και αγυρτών, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα αξιώματα, οι οποίοι  προσπαθούν να την διαφθείρουν. Μεταξύ αυτών και η έκφυλη, ακραία Μαντάμ Ντελμόνζ η οποία προσκαλεί τη Ζυστίν να την ακολουθήσει στο δικό της φιλοσοφικό και ηθικό δρόμο ζωής και επιβίωσης.

Η Μαντάμ Ντελμόνζ γίνεται το κυρίαρχο πρόσωπο στο μονόλογο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν».

Όσο για την αθώα, παρθένα Ζυστίν, που δανείζει το όνομα της στο έργο, εμφανίζεται «μαγικά» καθώς ανοίγει η αυλαία…

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο Ντε Σαντ συχνά θεωρείται πορνογράφος ή απλώς ένας καταγραφέας σεξουαλικών διαστροφών. Δεν παύει όμως να είναι  και ένας οραματιστής, ένας ονειροπόλος, που δημιούργησε στα έργα του ένα μοναδικό φιλοσοφικό σύστημα, ένα ουτοπικό σύμπαν, το οποίο είναι δύσκολο να  αποδεχτεί κανείς, αλλά αδύνατο να αγνοήσει. Ένας ερμητικός κόσμος αναδύεται στα κείμενα του Ντε Σαντ, ένας κόσμος  θεατρικός, παράξενος, με ισχυρούς κανόνες και λογική. Περιέργως ο σύγχρονος, πραγματικός κόσμος, μοιάζει όλο και περισσότερο με το τρελό όραμα, αυτού του μοναχικού έγκλειστου ανθρώπου. Η νέα τάξη πραγμάτων, αναδεικνύει τον «εγωισμό» σε αρετή, ενώ οι ανθρωπιστικές αξίες και παραδόσεις αντιμετωπίζονται ως κάτι μπανάλ και παλιομοδίτικο. Μέσα από τα γραπτά του Ντε Σαντ μπορούμε ίσως να φανταστούμε μέχρι που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η εγωιστική ελευθεριότητα. Τελικά η ηθική και η ιδεολογία του νεοφιλελεύθερου σύγχρονου κόσμου, θυμίζει την παράδοξη φιλοσοφία του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, και μας  προκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά | Cezaris Graužinis

 

Η ιστορία της παράστασης

Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 2010 στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ και συνέχισε την διαδρομή του το 2011 στο ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ. Ύστερα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων «Monobaltija» στο Kάουνας στη Λιθουανία το 2012, όπου έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο. Φιλοξενήθηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το Νοέμβριο του 2013, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2014 και επέστρεψε στην Αθήνα το Φθινόπωρο του 2015 στο Από Μηχανής Θέατρο.

 

Κείμενο– σκηνοθεσία – σκηνικό – φωτισμοί: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Κοστούμι – Styling: Βίλμα Γκαλτσκάιτε

Ηχητικό περιβάλλον βασισμένο στην άρια Κάστα Ντίβα: Μαρτύνας Μπιαλομπζέσκις

Μετάφραση από τα Ρώσικα: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Αφίσα: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτογραφίες: Γιώργος Θεοχάρης

Ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου.

 

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Ημερομηνίες: Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Απριλίου στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 € κανονικό και 8 € μειωμένο

Διάρκεια: 70 λεπτά

 

Η προπώληση των εισιτηρίων, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566), θα ξεκινήσει την Πέμπτη 31 Μαρτίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΖΥΣΤΙΝ15_8NTE SANT 2

eXTReMe Tracker