ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016 – 2017

11 Οκτωβρίου, 2016

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), ανοίγει την αυλαία του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου για την χειμερινή θεατρική περίοδο 2016 – 2017 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δύο δικές της παραγωγές, μετακλήσεις και σεμινάρια.

 

  • Παιδική Σκηνή:

«Ο Πρίγκιπας και ο ζητιάνος» του Μαρκ Τουέιν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 (πρεμιέρα μαθητικών παραστάσεων)

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 (πρεμιέρα για το κοινό)

Κάθε Κυριακή στις 18.00, παραστάσεις για το κοινό, έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Ο Τομ Κάντυ, ένα ζητιανάκι που κατοικεί με την οικογένειά του σε μια τρώγλη στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου και ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος Τυδώρ, εκμεταλλευόμενοι το πανομοιότυπο παρουσιαστικό τους αλλάζουν ρόλους για λίγες μέρες ώστε να γνωρίσει ο ένας τη ζωή του άλλου. Ο πρίγκιπας, ντυμένος με κουρέλια, θα ξεφύγει από τον έλεγχο και την καταπίεση της εθιμοτυπίας του παλατιού για να μάθει από πρώτο χέρι πως ζει ο λαός του μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση και ο φτωχός ζητιάνος, θα ζήσει την παραμυθένια ζωή που τόσο πολύ ονειρευόταν, μα σύντομα θα νιώσει τους κανονισμούς και τα βασιλικά πρωτόκολλα να τον πνίγουν και θα αναπολήσει την ανεμελιά της φτωχογειτονιάς του.

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Mark Twain

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ελεάννα Τσίχλη

Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Μουσική: Χρυσούλα Μίσχου (με τη συμμετοχή του μουσικού Γυμνάσιου-Λυκείου Καβάλας)

 

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Κατερίνα Πατσιάνη, Στέλιος Παυλόπουλος, Παύλος Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος.

 

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ναταλία Άννα Βασιλέκα, Κατερίνα Συμεωνίδου.

 

 

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

  • Κεντρική Σκηνή:

«Η Διαθήκη του Σαίξπηρ» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

Για τα 400 χρόνια από το θάνατο του William Shakespeare

25 Μαρτίου 1616

 

Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Παραστάσεις: 11, 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Με πρόλογο το εκτενές ποίημα του Διονύση Καψάλη Διαθήκη και κυρίως σώμα μια σύνθεση από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού, φτιάχνουμε μια παράσταση για έξι ηθοποιούς και έναν χορευτή, συμμετέχοντας κι εμείς με το δικό μας τρόπο στην παγκόσμια επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του Σαίξπηρ.

Σκηνές, μονόλογοι, σονέτα, σπαράγματα, ήρωες από τον Άμλετ, τον Οθέλλο, τον Βασιλιά Ληρ, τον Μάκμπεθ, το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, τον Περικλή, τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα – όλα από τις ήδη υπάρχουσες μεταφράσεις του Διονύση Καψάλη, αλλά και αποσπάσματα από τον Ριχάρδο Β’ και Ριχάρδο Γ’, την Τρικυμία και τον Κοριολάνο, που θα μεταφράσει ειδικά για την παράσταση, ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή και συνθέτουν μέρος της κληρονομιάς που μας παρέδωσε ο Σαίξπηρ, που «όντας» ένας άνθρωπος της εποχής του, με τις αντιλήψεις και τους περιορισμούς της, καταφέρνει να διασκελίζει το τεράστιο ιστορικό μέγεθος που μας χωρίζει από αυτόν και μας μιλάει σας σημερινός άνθρωπος».

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία – σύνθεση κειμένων: Διονύσης Καψάλης, Θοδωρής Γκόνης

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Στέλιος Παυλόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Παύλος Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος.

Συμμετέχει ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου

 

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

Μετακλήσεις:

 

  • Το ταξίδι στον κόσμο του Ιονέσκο «Το Μάθημα»

 

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Μετά τη ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ (ομάδα θεάτρου ΔΕΝ), σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη, ο ίδιος οδηγείται βαθύτερα στον κόσμο του Ιονέσκο για να αναμετρηθεί, αυτή τη φορά με ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ.

Ένας καθηγητής, μια μαθήτρια και μια υπηρέτρια αποτελούν τα πρόσωπα του έργου. Σε ένα φαινομενικά «φυσιολογικό» μάθημα αποκαλύπτεται σιγά σιγά ο παράλογος κόσμος του Ιονέσκο, μετατρέποντας το καθημερινό σε παράδοξο και το γκροτεσκ γελοίο σε τραγικό.

Στο ΜΑΘΗΜΑ ο Ιονέσκο διαπραγματεύεται το θέμα της εξουσίας και το πως αυτή επιβάλλεται, δια μέσου της γλώσσας, αποκαλύπτοντας τα λεπτά όρια μεταξύ θύτη και θύματος.

 

Η Ταυτότητα της Παράστασης

 

Μετάφραση: της ομάδας

Σκηνοθεσία, επιμέλεια παράστασης: Βασίλης Βασιλάκης

Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου

Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

Μουσικές και ηχητικές επιλογές: Δήμος Βρύζας, Σίσσυ Βλαχογιάννη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καράογλου

Επιμέλεια προγράμματος: Πέννυ Κτενά

Video art: Σιδέρης Νανούδης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βασιλάκης, Μαρίνα Νατιώτη, Ειρήνη Καράογλου.

 

 

  • Διοργάνωση σεμιναρίου με βασικό θεματικό άξονα το παράλογο θέατρο ( …και όχι μόνο…) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, με εισηγητές τους Β. Βασιλάκη και Τ. Τζάθα.

 

 

 

  • «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Με το έργο αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο Βιζυηνός την πιο βαθιά του πληγή, όταν σε πολύ μικρή ηλικία ακούει μια νύχτα τη Μητέρα του, να παρακαλεί μέσα στην εκκλησία το θεό να πάρει εκείνον, στη θέση της βαριά ασθενούς αδελφής του.

Το αυτοβιογραφικό αυτό έργο ξεκινάει με τον μικρό Γιωργή να παρακολουθεί με αγωνία τις απεγνωσμένες και στο τέλος μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του, να σώσει από το θάνατο το άρρωστο δεκάχρονό της κορίτσι.

 

Ακολούθως το βάρος της απώλειας της Ανιώς ωθεί τη Μητέρα σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται  η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της.

Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα οικογενειακή εξομολόγηση, που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φώς, και ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, μάθημα ήθους και ανθρώπινης διαλλακτικότητας, χάρη στο πνεύμα του Βιζυηνού.

 

 

Η Ταυτότητα της Παράστασης

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης

 

– Διοργάνωση σεμιναρίου «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, με εισηγητή τον Δ. Αβδελιώδη.

 

 

  • Διοργάνωση σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα την «Ελένη» του Ευριπίδη και εισηγητή τον Τάσο Ράτζο και τους ηθοποιούς της παράστασης «Ελένη» την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

 

 

 

  • Συναυλία Παναγιώτη Μάργαρη με τη συμμετοχή της Ανδριάνας Λυκούρεση.

 

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

«Nuevo guitar» είναι ο τίτλος της νέας μουσικής παράστασης που ετοίμασε για το κοινό, ο διεθνούς φήμης Έλληνας βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας και συνθέτης, Παναγιώτης Μάργαρης. Η νέα αυτή μουσική πρόταση, παρουσιάζει όλες τις τεχνικές δυνατότητες και τα μαγικά ηχοχρώματα του πιο αγαπημένου παγκοσμίως μουσικού οργάνου, μέσα από την δεξιοτεχνία, την φαντασία, το πάθος, τις αυτοσχεδιαστικές δυνατότητες και το ταπεραμέντο του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη.

Ο Παναγιώτης Μάργαρης έχοντας την βαθειά εσωτερική ανάγκη να οδηγήσει την κλασική κιθάρα σε φρέσκα καινούργια μονοπάτια και να της δώσει νέες σημερινές κατευθύνσεις, την ενώνει μέσα από τις διασκευές του με όλα τα μουσικά είδη. Ένα μαγικό ρεσιτάλ κιθάρας στο οποίο θα ακουστούν κομμάτια από τις δισκογραφικές του δουλειές «Duende», «Rock Of My Soul», «Με τη μαγεία της κιθάρας», δικές του συνθέσεις, υπέροχα soundtracks από ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μαζί του θα βρεθεί επί σκηνής, η εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη ερμηνεύτρια Ανδριάνα Λυκούρεση.

eXTReMe Tracker